蟎蟲侵襲臉部皮膚的四大特徵 !

蟎蟲侵襲臉部皮膚的四大特徵 !

蟎蟲適宜生存在濕度60-80%,溫度20-30℃之間的環境中,與人體的生存環境相近

而且蟎蟲也非常喜歡生存在人類的毛囊中,引起各種皮膚問題


據研究表明:人體對蟎蟲的感染無免疫性,約有97%的人感染了蟎蟲,且都會引起或輕或重的症狀表現。

1

1. 輕微的瘙癢感及紅斑

當臉部有蟎蟲時,少數人在出汗期間或是晚上睡覺時,鼻子、臉部、額頭等處有輕微的瘙癢感,出現紅斑或打噴嚏

2

2. 形成黑頭

隨著時間的推移,若沒有及時清除螨蟲,蟎蟲的分泌物、屍體等都會堵塞毛孔,風乾硬化後形成黑頭

3

3. 膚質改變,油光滿面

鼻翼的黑頭不斷增多,毛孔逐漸變粗變大,油脂分泌增多,中性皮膚會轉變為混合性膚質,甚至油性膚質

4

4. 皮膚發炎

油性膚質,更適宜蟎蟲生長,會加快其滋生與繁殖,若沒有得到有效的控制,會引起皮膚發炎,如:青春痘、痤瘡、酒糟鼻等


​3個消滅蟎蟲嘅方法

​用「七子白」中藥粉敷臉

​依個係坊間一直流傳嘅做法~七子白由白芷、白茯苓、白朮等六種帶「白」字嘅草藥同珍珠粉調配而成,傳聞話用嚟敷臉可以起到好好嘅殺菌止蟎作用!

但皮膚易敏既朋友需要注要啦,因為呢種方法都會令到皮膚容易敏感既,建議大家用前可先查詢中醫師既意見呀 !

​用醫美儀器趕走皮膚

​一部好既醫美清潔儀器,可以將微細到肉眼睇唔清既蟎蟲、油脂、分泌物通通吸走!


​每星期只需使用1-2次,可以有效減少蟎蟲係皮膚滋生,有助收細毛孔、清除油脂、整理鼻翼污垢、改善黑頭粉刺 同埋 疏通閉口暗粒​ !

​用杏仁酸產品清除蟎蟲屍骸 及 糞便

​蟎蟲屍骸及糞便先係真正既致敏源頭 😳 但係溫和既杏仁酸就可以幫你清走蟎蟲、蟎蟲屍骸同埋佢地既便便!

杏仁酸屬於親脂性大分子果酸,​有效溫和去角質,加快清除蟎蟲問題 及 油脂。杏仁酸同時可以抗菌消炎以及控制好皮膚既油脂分泌!

減少面上油脂=營造不適合蟎蟲生活環境,有效直接減少致敏源頭 !


Get more tips !

​如果按普通人面部係350平方厘米計算。健康皮膚既面上會有約245只蟎蟲在活動,如果係黑頭粉刺、毛孔粗大、痘痘痤瘡等情況,面上更可能住有4480只蟎蟲。所以大家如果唔想自己既皮膚成為蟎蟲既樂園,大家平時除左做基本清潔之外,更加要注意減少面上油脂,營造不適合蟎蟲生活環境,先至有效直接減少致敏源頭 !


有時間既記得睇埋我地其他​文章分享呀 ↓

【做女人點可以唔知】為甚麼你會經痛?原來經痛分這2種 !
「年紀大左就唔痛」「生左BB就唔會痛」對[...]
一睇就明 ! 新式醫用綫材埋綫面膜 vs 傳統埋線療程
新式醫用綫材埋綫面膜 vs 傳統埋線療程[...]
Rumi 初體驗 — Saron :導入感覺feel得到,效果睇得見
Saron:激動既基因電轉導入感覺 ! [...]