【做女人點可以唔知】美白成份該怎麼選?

美白產品點樣揀?

​市面上既美白產品​琳瑯滿目,係眾多既美白成分當中,有邊種係有最好既美白效果呢?而大家又係咪真係知道,邊一種美白成分先適合自己皮膚呢?


今日我地就為大家介紹幾種常見既美白成分,話你知邊款最切合你既美白需要 !

​維他命C (Vitamin C, ascorbic acid) (安全成份)

維他命C 係最常見既美白成分,佢有較強既還原能力,可以從皮膚既基層開始抑制黑色素細胞合成,抑制酪氨酸酶活性(致黑元素),阻斷黑色素生成,同時仲有抗氧和清除自由基的能力。

  • 安全性​ — 維他命C是公認最安全的美白成分之一,但高濃度的維C還是有一定刺激性的,所以唔好以為高濃度就一定係好
  • 缺點 — 不穩定、易氧化
  • 適用膚質 — 一般膚質、輕熟至熟齡肌膚

​熊果苷 (Arbutin) 又名熊果素(安全但不宜長期使用成份)

熊果苷是從植物中提取的美白成分,滲入肌膚後能阻斷黑色素形成,減少黑色素的積聚,幫助預防雀斑、痘印等色素沉著,還可以延緩肌膚衰老。熊果素無立即的刺激性,但還是需要在使用一段時間之後停止,搭配其他較溫和的美白成分。

  • 安全性 — 熊果苷安全性比對苯二酚高,但對皮膚還是有刺激性
  • 缺點 — 高濃度的熊果苷具有感光性,通常護膚品中熊果苷的濃度上限是7%
  • 適用膚質 — 一般膚質,敏感肌膚慎用

​麴酸(Kojic acid)(安全但不宜長期使用成份)

麴酸​是利用菌株發酵產生的一種弱酸化合物,對絡氨酸酶的抑制作用非常強大,且不作用於細胞中的其他生物酶,對細胞沒有毒害作用。​

  • 安全性 — ​麴酸曾因有潛在的致癌風險,被日本禁止使用,但現在已經有足夠的檢測報告證明其安全性
  • 缺點 — ​美白效果發揮較慢,對光、熱都較敏感,建議在晚上使用。要避開和水楊酸、果酸、濃度較高的維他命​C一起使用
  • 適用膚質 — ​適用於一般膚質,敏感肌膚、痘痘肌膚慎用

​​有時間既記得睇埋我地其他實用文章呀 ↓

【做女人點可以唔知】 面形唔靚、歪面,可能因為你做錯以下4點!
有冇人照鏡時會覺得自己有歪面或者塊面唔對[...]
【做女人點可以唔識】逆轉歪面的不幸,將面形變對稱的4大方法!
天生面形唔靚其實後天都有得補救早排同大家[...]
【做女人點可以唔知】營養師給我的五個最容易管理食量方法
營養師給我的5個管理食量建議由於現在的生[...]
【做女人點可以唔試系列】4個去黑眼圈方法!
女士們有冇發覺,年紀愈大就精神愈差隨之而[...]
【做女人點可以唔識】讓你改善宮寒的三個方法!
你的子宮健康嗎?​所謂「十女九寒」。宮寒[...]
微針療法可以改善什麼類型的凹凸洞?
許多人之所以臉上坑坑窪窪,是因為長痘後沒[...]